Založ si blog

O veciach (takmer) zadarmo

Minule som tu písal, že najlepšie veci sú zadarmo a tom, že Amerika (a holé baby) nie sú zadarmo.
Nebol to moc vydarený blog, tak som ho vymazal, no nedá mi sa vrátiť k tejto bezplatnej téme.
V prvom rade si myslím, že ak má niekto leverage na ľudí, ktorí pre neho pracujú, tak má väčšiu časť zisku zadarmo, nakoľko bez pracovníkov, ktorí podliehajú jeho leverage, by tie peniaze nemal.
Vo väčšine prípadov ide prinajmenšom o nezanedbateľnú časť zisku, niekedy táto čiastka aj konverguje  k sume aktív fiktívnej osoby, za ktorou vždy stojí osoba fyzická, prípadne viaceré.

Predstavte si internet, ktorý by fungoval na princípe krabičiek s dosahom povedzme 5 km, ktoré by sa nevypínali (mohli by byť napájané aj solárnym článkom) a programové vybavenie by posielalo data sem a tam od stanice ku stanici, čím by sa prepojila  celá Európa. Ak by si to Amerika zaplatila, mohla by sa na túto sieť pripojiť, ale už za poplatok. Nazývalo by sa to Freenet a jeho výhodou, okrem toho, že by bol zadarmo (alebo za facku, resp. za krabičku) by bolo aj to, že by sa data ťažko monitorovali takými subjektami ako je napr. NSA. Myslíte si, že sa to technicky nedá, alebo že by v Číne tie krabičky-freenetky nevyrobili za pár šupiek. Ako mikroelektronik vám vravím, že to ide, no už teraz vidím nejakého iPhonistu, ako namieta, že nebude čakať na prevzatie nejakého väčšieho súboru dva dni. Na to sa dá povedať len: Pomaly sa ponáhľaj a najďalej zájdeš.

Ak by Tim Berners-Lee, ktorý je skutočný otec internetu, za ktorého milovníci iVecičiek a večného vysedávania v práci istého druhu  mylne považujú Billa Gatesa, chcel na protokole HTTP zarobiť, tak by ho ľuďom nedal zadarmo a toto by dnes (ne)čítalo len horných desaťtisíc.

Ak by nebolo ľudí ako Linus Torvalds a Richard Stallman, tak by bol windows aj office omnoho drahší a nechcem špekulovať, aké ďalšie opatrenia by Microsoft presadzoval, aby bolo legálne len to, čo v tomto zmysle v Redmonde zadefinujú.

Ak by sa všetci ľudia v Európe poskladali v zbierke na výstavbu solárnych polí na Sahare, tak by aj energia mohla byť takmer zadarmo a to už by ani nemusel Kristus prísť druhý krát, mohol by ísť robiť poriadky kdesi na planétu X obiehajúcu okolo Alfa Centauri.

Utópia? Ja si to nemyslím, ale ak by aj, je zadarmo. Tak berte, kým dávam, lebo sa spojím s Alfa Centauri ako mladý Miazga a  som si istý, že tam budú moje blogy čítať radi. Alebo že by si kládli otázku: Načo tu píše veci, ktoré sú u nás dávno realitou?

Norbert von Amehr
admin www.prekladatelia.info

Nechoďte za lekára

12.02.2024

Všetkým mladým ľuďom, ktorí toto budú čítať. Nechoďte študovať za lekára, pokiaľ je vaša motivácia iná ako pomáhať ľuďom so súcitom. Ak sú vaša motivácia peniaze, nechoďte. Ak je vaša motivácia moc, nechoďte. Ak je vaša motivácia status, nechoďte. Ak pôjdte z iného dôvodu ako je veľká túžba ľudí uzdraviť a zároveň rešpektovať ich postoje aj keď by [...]

Krysy na stole

27.01.2024

Toto pre mňa bola najzaujímavejšia správa v roku 2023. Budeme veľmi prekvapení, keď zistíme kto sú tie krysy na stole, povedala pani Peková. Osobne nie som veľmi zvedavý, pokiaľ ide o identitu krýs. Boli by ste vy zvedaví? Mne bude úplne stačiť vedomosť, že krysy sú už na stole. Krysa ako krysa tak prečo by sme mali byť zvedaví? Ale prekvapení môžeme byť. My asi [...]

Žilinka bol vraj hrdý špeciálny prokurátor

13.12.2023

Toto v rozhovore so Kovačičovou povedala bývalá ministerka Kolíková. Pozrel som do slovenskej wikipédie a tam sa píše, že prvý špeciálny prokurátor bol od jej zriadenia v roku 2004 Kováčik a po jeho odsúdení Lipšic. Fakt tomu nerozumiem, ako môže príčetné médium (tak tomu hovorí sudkyňa Záleská) takéto vyhlásenie dať na verejnosť. Ale možno že já sem blbej a [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.