Založ si blog

Malá etymológia rozviedok

Iste ste sa už stretli s výrazmi ako eštébák a kágébák. Ten druhý výraz sa často používa napríklad na rozvitie priezviska Putin. Ten prvý sa často používa v spojitosti s úspešnými podnikateľmi na Slovensku a dá sa predpokladať, že to analogicky platí aj v iných krajinách Vyšegrádskej štvorky. Nie tak v prípade Fantastickej štvorky, či  Klabzubovej jedenástky. Pochopiteľne.
Prečo sú tie dva výrazy uvedené na začiatku tohto blogu také frekventované? Prečo nepočujeme okolo seba často výrazy ako je síajeják alebo emajfajvák?
Domnievam sa, že človek nemusí byť Steven Pinker, aby prišiel na to, prečo je to tak.
Niekto to tak chce. Niekto tie výrazy zámerne vypúšťa do povetria a zamoruje nimi selektívne mediálne ovzdušie. Čítali ste niekedy o prezidentovi Bushovi seniorovi, že bol síajeják? Ja teda nie. A on bol! Dokonca riadil všetkých síajejákov v krajine! To znamená, že nebol obyčajný síajeják, ale obersíajeják, alebo ak chcete uebersíajeják, podľa toho, ktorá z príslušných nemeckých predpôn sa vám páči viac.
Väčšina z nás zhliadla veľa filmov, kde boli zlí kágébáci, väčšinou z produkcie Hollywoodu, čo je logické,  neviem si predstaviť film s dobrými kágébáki z proveniencie tamtiež. Dokonca si myslím, že je to zámer, podobne ako za čias Sovietskeho zväzu boli všetci červenoarmejci charakterní hrdinovia, čo by mnoho babiek na dedine ešte i dnes dokázalo spochybniť. Podobne to bude aj s charakterom síajejákov, emajfajvákov, či dokonca mosaďákov.  (Toto by som mal hádam písať pošepky, ale ako to urobiť, hm?)
Mám dojem, že tu máme do činenia s progandistickou etymológiou: výrazivo je šírené zámerne v súlade s potrebami  šíriacich.
Ale sme tu ešte my, pospolitý ľud. Začnime prosím síajejákov a emajfajvákov nazývať pravým menom. Ak to aj nenapomôže  prepotrebnej tokiponizácii spoločnosti (www.prekladatelia.info/tokipona), dosiahne sa tým väčšia rovnováha vo svete.

Norbert von Amehr

Nechoďte za lekára

12.02.2024

Všetkým mladým ľuďom, ktorí toto budú čítať. Nechoďte študovať za lekára, pokiaľ je vaša motivácia iná ako pomáhať ľuďom so súcitom. Ak sú vaša motivácia peniaze, nechoďte. Ak je vaša motivácia moc, nechoďte. Ak je vaša motivácia status, nechoďte. Ak pôjdte z iného dôvodu ako je veľká túžba ľudí uzdraviť a zároveň rešpektovať ich postoje aj keď by [...]

Krysy na stole

27.01.2024

Toto pre mňa bola najzaujímavejšia správa v roku 2023. Budeme veľmi prekvapení, keď zistíme kto sú tie krysy na stole, povedala pani Peková. Osobne nie som veľmi zvedavý, pokiaľ ide o identitu krýs. Boli by ste vy zvedaví? Mne bude úplne stačiť vedomosť, že krysy sú už na stole. Krysa ako krysa tak prečo by sme mali byť zvedaví? Ale prekvapení môžeme byť. My asi [...]

Žilinka bol vraj hrdý špeciálny prokurátor

13.12.2023

Toto v rozhovore so Kovačičovou povedala bývalá ministerka Kolíková. Pozrel som do slovenskej wikipédie a tam sa píše, že prvý špeciálny prokurátor bol od jej zriadenia v roku 2004 Kováčik a po jeho odsúdení Lipšic. Fakt tomu nerozumiem, ako môže príčetné médium (tak tomu hovorí sudkyňa Záleská) takéto vyhlásenie dať na verejnosť. Ale možno že já sem blbej a [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.