Založ si blog

Smrť nesmrteľným

Vec.: Podanie občana na ústavný súd prostredníctvom blogu

Ctení sudcovia ústavného súdu,

Najskôr si dovolím stručne vysvetliť nadpis tohto podania, aby nedošlo k nedorozumeniu a dokument nebol považovaný za doteraz neodhalený dodatok k Deklarácii ľudských práv z čias revolúcie v roku 1789. Nie, názov je čiste symbolický, keďže v petite návrhu požadujem len smrť právnických osôb, a teda žiadna krvilačné tendencie z neho nemožno vyvodiť,  aj keby sa o to obhajcovia systému pokúšali (spravidla tí, ktorí z neho nejakým spôsobom ťažia) a nemohli v priestore  pod článkom hrať na pokračovateľov Freuda.
Ide o to, že ak by v spoločnosti existovala skupinka ľudí, ktorí nemajú prakticky žiadnu zodpovednosť za svoje konanie a navyše sú nesmrteľní, potom časom nevyhnutne dôjde k presunu väčšiny kapitálu do tejto vrstvy. Ak sa vám zdá, že sa pohybujeme v ríši »fantasy« a nie reálneho sveta, v ktorom sa dá aplikovať právo, a tak dosahovať väčšiu spravodlivosť, hneď túto premisu premietnem do reality a poviem, že takáto skupinka existuje a ide o majiteľov  spoločností s ručením obmedzeným. Po vynáleze tejto právnickej osoby v Nemecku a jej ďalšieho rozšírenia prakticky do celého sveta sa stalo presne to, o čom píšem vyššie.
Na odstránenie tejto nespravodlivosti si dovoľujem navrhnúť ctenému súdu drobné zmeny právneho poriadku, ktoré by spomenutú historicky preukázeľnú nepravodlivosť odstránili, pričom sa odvolám najskôr na jeden z článkov ústavy:

(1) Každý má právo vlastniť majetok. Vlastnícke právo všetkých vlastníkov má rovnaký zákonný obsah a ochranu.  Majetok nadobudnutý v rozpore s právnym poriadkom ochranu nepožíva. Dedenie sa zaručuje.

V kontexte tohto článku navrhujem právnu úpravu, ktorá zaručí, aby v rámci rodiny nebolo možné za života „prepísať“ na  rodinného príslušníka žiaden majetok, nakoľko – hoci je možné dary za života započítať do dečistva – dedič sa okamihu potenciálneho započítania nemusí v súčasnom celkove vyčerpávajúcom spoločenskom zriadení dožiť. Nech sa takéto nové pravidlo explicitne aplikuje aj na spoločnosť s ručením obmedzeným, nielen na iný druh majetku. Teda žiadne selektívne  zapisovanie do rodinnej s.r.o. Ďalej je potrebné, aby táto právna úprava zabránila možnosti vytvorenia „bianko“ spoločnosti  s ručením obmedzeným, (keďže je známe, že na Slovensku sa spoločnosti s r.o. množia delením) s následným prestupom jedného  spoločníka do takéhoto prázdneho predpripraveného koryta, ktoré sa čochvíľa naplní na základe obchodných kontaktov a finančných prostriedkov rozdelenej firmy.
Toto pravdaže odstráni len nespravodlivosť v rámci úzkeho rodinného kruhu, čo napriek tomu považujem za extrémne dôležité, avšak je potrebné ísť ďalej.
V pripojnom petite návrhu žiadam, aby bola uzákonená aj právna úprava, ktorá by garantovala istý podiel na zisku spoločnosti s r.o. aj všetkým zamestnancom, pokiaľ v takejto spoločnosti pracujú dlhšie ako pol roka. Výška tohto podielu je otázka, ktorú musí vyriešiť panel odborníkov v oblasti ekonomiky a obchodu.
Potom bude môcť po práci zájsť zamestnanec Lex so svojim zamestnávateľum Jus na pivo.

Záverom chcem dodať, že odhalenie faktu implicitnej nespravodlivosti v spoločnosti uvedenej na samom začiatku tohto dokumentu nie je môj intelektuálny počin, ale prináleží istému americkému právnikovi, ktorý dlhší čas pôsobil aj v štátnej správe, mojim „vynálezom“ je len návrh týkajúci sa povinného zamestnaneckého podielu na zisku v spoločnosti. Zdôrazňujem to preto, aby nedošlo k omylu, že tieto radky píšem ako samoúčelný egotrip, ale že mi skutočne ide o dosiahnutie väčšej spravodlivosti.

Ďakujem za zváženie môjho návrhu

Norbert von Amehr
admin prekladatelia.info

Bláznovstvo je tvoj kapitál

05.04.2024

Ty si kapitalistický blázon. Bláznovstvo je tvoj kapitál. Vravím ti to preto, lebo ťa mám rád. Tí, ktorých meno sa nevyslovuje sa s tebou o kapitál nikdy nepodelia. Zato sa s tebou podelia o bláznovstvá. Natlačia ti ich do hlavy vrchovato. Hlavne, aby si nešiel voliť mierového kandidáta. Pretože kapitalizmus je pokrok, ale žiaľ aj vojny. Skúste to vysvetliť obetiam a [...]

Magálová: Nikto nechce vojnu.

03.04.2024

Skutočne? Tak si pozrite americký film Vice, ktorý je o Dickovi Cheyneim, autorovi zytočnej invázie do Iraku. Tohto človeka niekto volil, však? Potom aj títo ľudia v podstate chceli vojnu. Najviac vojen za posledných pár desaťročí rozpútali Spojené štáty, a preto sú za tieto vojny zodpovední aj ľudia, ktorí ich politiku podporujú. Preto je zodpovedný aj kandidát, ktorého [...]

Nechoďte za lekára

12.02.2024

Všetkým mladým ľuďom, ktorí toto budú čítať. Nechoďte študovať za lekára, pokiaľ je vaša motivácia iná ako pomáhať ľuďom so súcitom. Ak sú vaša motivácia peniaze, nechoďte. Ak je vaša motivácia moc, nechoďte. Ak je vaša motivácia status, nechoďte. Ak pôjdte z iného dôvodu ako je veľká túžba ľudí uzdraviť a zároveň rešpektovať ich postoje aj keď by [...]

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, vyhlásilo Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.