Založ si blog

Fluktuácia

Wittgenstein bol nejaká hlavička, to potvrdí každý, kto si prelistuje jeho traktáty. (Je to úplne nezrozumiteľné a neskutočne únavné čítanie, ale ja tomu verím. Keď vyrastiem, spravím si z Traktátov svoju súkromnú nahrážku Biblie, aspoň teda starého zákona.)
Tu kdesi nielen potvrdzuje existenciu mystiky, ale aj tvrdí, že všetko, čo môžeme skúmať, je jazyk, nič iné.
V tomto kontexte chápem tvrdenie, že život vznikol vo svetle nejakej subatomárnej fluktuácie ako dosť zábavné.
Veď čože je to fluktuácia?
Všetci vieme, čo je to auto: je to taká nepodarená napodobenina zvieraťa: vrčí, smrdí a nakoniec nás aj zožerie. (Flusser)
Taký kôň žerie slamu a vykadí pokrm pre ňu. Je omnoho ekologickejší. Toto je ľudová múdrosť a nie fluktuácia.
Už to slovo samotné naháňa strach; vidím ako by jednoduchý človek namietal, že za krásnou nočnou oblohou je nejaká fluktuácia.
Na počiatku bolo slovo, a preto treba skúmať slová, alebo ak chcete jazyk.
Známy a múdry ateista John Barrow ukázal, ako možno tvoriť z ničoho. Predstavíš si nič. Potom si predstavíš svoju predstavu  ničoho a máš jednotku. Pokračuješ predstavou predchodzej predstavy a máš dvojku. Takto pokračuješ až do nekonečna.
Pythagoras raz v nejakej (verbálnej) vete dokázal, že všetko sú len čísla, takže náhle máme celý vesmír z ničoho. A potom, že nič nikdy nikto nevidel! (Galore záporov)
Už chápete, že na počiatku bol jazyk, ktorý tvoril z ničoho? Barrow navyše tvrdí, podľa mojej intuície správne, že svet sa dá pochopiť len poeticky. Prečo je teda ateista? Ale veď ktože je to ateista, podľa teórie Wittgensteinových hier to môže byť raz to, raz ono.
Keď sa raz Chomského opýtali, či je veriaci, odpovedal, že to nie je ani len je zmysluplná otázka. Takou je napríklad otázka kto je to Chomsky.
Nedeľme ľudí na ateistov a veriacich, lebo všetko je viera, musíte mi veriť. Keď je niečo neprirodzené, ľudia to cítia, aj keď to chcú robiť. (Tu som vyriešil otázku sexuality. Táto navyše ani nie ja tak otázkou, je to skôr odpoveď.)
Niekto verí, že svet bol stvorený z Ničoho a niekto verí vo Flutuáciu.
Boh môže byť a väčšinou aj je Ničím. To je presne to čo nás tak ničí a núti v Neho veriť.

Norbert von Amehr

P.S.: Prapríbuzná mojej ženy, keď prvýkrát videla televízor, tak sa pozrela zaň a povedala: Šak to šidzá!
A mali z nej srandu. Keď nejaký fúzatý, dôstojne vyzerajúci Ind povie, že celý svet je len jeden veľký televízor of firmy  Májá, tak ho venerujeme. Jeden môj židovský priateľ mi raz povedal, že aj jednoduchí ľudia premýšľajú nad hlbokými vecami a mal pravdu.

Bláznovstvo je tvoj kapitál

05.04.2024

Ty si kapitalistický blázon. Bláznovstvo je tvoj kapitál. Vravím ti to preto, lebo ťa mám rád. Tí, ktorých meno sa nevyslovuje sa s tebou o kapitál nikdy nepodelia. Zato sa s tebou podelia o bláznovstvá. Natlačia ti ich do hlavy vrchovato. Hlavne, aby si nešiel voliť mierového kandidáta. Pretože kapitalizmus je pokrok, ale žiaľ aj vojny. Skúste to vysvetliť obetiam a [...]

Magálová: Nikto nechce vojnu.

03.04.2024

Skutočne? Tak si pozrite americký film Vice, ktorý je o Dickovi Cheyneim, autorovi zytočnej invázie do Iraku. Tohto človeka niekto volil, však? Potom aj títo ľudia v podstate chceli vojnu. Najviac vojen za posledných pár desaťročí rozpútali Spojené štáty, a preto sú za tieto vojny zodpovední aj ľudia, ktorí ich politiku podporujú. Preto je zodpovedný aj kandidát, ktorého [...]

Nechoďte za lekára

12.02.2024

Všetkým mladým ľuďom, ktorí toto budú čítať. Nechoďte študovať za lekára, pokiaľ je vaša motivácia iná ako pomáhať ľuďom so súcitom. Ak sú vaša motivácia peniaze, nechoďte. Ak je vaša motivácia moc, nechoďte. Ak je vaša motivácia status, nechoďte. Ak pôjdte z iného dôvodu ako je veľká túžba ľudí uzdraviť a zároveň rešpektovať ich postoje aj keď by [...]

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.