Založ si blog

Máte v hlave priveľa myšlienok?

Tlačová správa

Spoločnosť Neurofarm uviedla na trh nové psychofarmakum s názvom Stopidean. Ako hovorí sám názov, liek robí v podstate to, čo sa dosahuje cvičením zazen, tzn. odstraňuje z hlavy virvar myšlienok. Jednorazová dávka 100 mg odstráni až 80% myšlienok. Dávku možno bezpečne zvyšovať až do 500 mg, kedy sa z mozgu odstráni až 97% myšlienok. Táto skutočnosť bola experimentálne potvrdená skenom fMRI, kde je vidno značné zoslabenie mozgových aktivít približne pol hodinu po podaní lieku.

Znamená táto farmaceutická novinka koniec zenového hnutia ako takého? Na túto otázku zatiaľ nie je jednoznačná odpoveď. Pacientka, ktorá nechce byť menovaná sa o lieku vyjadrila takto: “Máte to v hlave úplne vykradnuté a vôbec vám to neprekáža!

Ako každý liek, aj Stopidean má vedľajšie účinky. Reziduálne myšlienky majú totiž približne u tretiny testovaných pacientov kompulzívny charakter. Ak teda liečená osoba, u ktorej sa tieto vedľajšie účinky objavia, pociťuje k niečomu mimoriadnu nenávisť, neubráni sa a je bez problémov schopná napr. samovražedného teroristického útoku. V prípade, že sú rezidálne myšlienky sexuálnej povahy, sú liečení jedinci schopní spáchať trestný čin znásilnenia. Takéto prípady boli skutočne zaznamenané. Ak sa však tieto vedľajšie účinky vyskytnú, včasné podanie vysokých dávok anxiolík dokáže prípadnej tragédii spoľahlivo zabrániť. Liečba Stopideanom si teda v danom štádiu vyžaduje prísny lekársky dozor a zatiaľ sa liek ambulantne predpisovať nebude.

Na záver treba spomenúť, že niektoré veľké spoločnosti, medzi ktorými sú giganti ako Google a Microsoft sa vyjadrili, že budú zamestnancov na liek sporadicky testovať a prípadné zistené rezíduum prípravku povedie k okamžitému rozviazaniu pracovného pomeru. Avšak v prípade firiem, ktoré pracujú hlavne s ideami, je takýto krok celkom pochopiteľný. Liek každopádne potláča u človeka schopnosť vytvárať inovácie, avšak toto nikdy ani nebolo cieľom terapie prípravkom Stopidean. Citujeme vedúceho tímu vývoja prípravku, Dr. Andrewa Slowbraina: „Nemáte niekedy pocit, že vynálezov bolo na tomto svete už viac než dosť?

29.5.2015 10:08

Norbert von Amehr

PR Manažér spoločnosti Neurofarm Ltd.

www.prekladatelia.info

Bláznovstvo je tvoj kapitál

05.04.2024

Ty si kapitalistický blázon. Bláznovstvo je tvoj kapitál. Vravím ti to preto, lebo ťa mám rád. Tí, ktorých meno sa nevyslovuje sa s tebou o kapitál nikdy nepodelia. Zato sa s tebou podelia o bláznovstvá. Natlačia ti ich do hlavy vrchovato. Hlavne, aby si nešiel voliť mierového kandidáta. Pretože kapitalizmus je pokrok, ale žiaľ aj vojny. Skúste to vysvetliť obetiam a [...]

Magálová: Nikto nechce vojnu.

03.04.2024

Skutočne? Tak si pozrite americký film Vice, ktorý je o Dickovi Cheyneim, autorovi zytočnej invázie do Iraku. Tohto človeka niekto volil, však? Potom aj títo ľudia v podstate chceli vojnu. Najviac vojen za posledných pár desaťročí rozpútali Spojené štáty, a preto sú za tieto vojny zodpovední aj ľudia, ktorí ich politiku podporujú. Preto je zodpovedný aj kandidát, ktorého [...]

Nechoďte za lekára

12.02.2024

Všetkým mladým ľuďom, ktorí toto budú čítať. Nechoďte študovať za lekára, pokiaľ je vaša motivácia iná ako pomáhať ľuďom so súcitom. Ak sú vaša motivácia peniaze, nechoďte. Ak je vaša motivácia moc, nechoďte. Ak je vaša motivácia status, nechoďte. Ak pôjdte z iného dôvodu ako je veľká túžba ľudí uzdraviť a zároveň rešpektovať ich postoje aj keď by [...]

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.