Genderova otázka

29. novembra 2014, vonamehr, Nezaradené

Otázka pána Gendera z Genderoviec, nech už bol akejkoľvek sexuálnej orientácie, je takáto:
Sú si ženy a muži rovní?
A odpoveď Norberta von Amehra je nasledovná:
Ako by si mohli byť? Však ženy sú skôr skrz ako naskrz zlé a muži v jadre asi nie až tak.
„V našej rodine vládnu ženy“, – povedal kedysi môj strýko a mal pravdu. Muži, ktorí sa im vzopreli a odmietli byť dobrými medvedíkmi to nikdy nemali ľahké. Prinajmenšom.
Človek, ktorý sa vzoprie ženám sa stáva filozofom, ako sa to prihodilo aj von Amehrovi a nie je to príliš slastný proces.
Vráťme sa však k tomu, prečo sú ženy zlé. Tu nám vyvstávajú hneď dve „prečo“. Na jedno neviem nateraz spakruky odpovedať (azda prvý pád /nie ten gramatický/, alebo ich krehkosť a s tým súvisiaca potreba kompenzačnej zákernosti /čo už dnes vždy až tak neplatí a neplatilo ani za  čias Amazoniek v rýchlo ubývajúcom amazonskom pralese/).
Druhé prečo je zrejmé každému, kto má oči otvorené v duchu známeho „cherchez la femme“. Sú vierolomné, nedôsledné, absolútne nemajú zmysel pre spravodlivosť (presne ako to spieva Sting: „love“ is a big fat river that flows“ /voľne: láska je široká rieka, ktorá všetko nielen zmetie, ale aj zmätie, najmä tá materinská) a spravidla úspešne korumpujú aj inak „celkom dobrých“ mužov. (Odporúčaná literatúra: Arthur Schopenhauer: O ženách).
Prečo sa nám teda z moci nejakých „prirodzených“ regulí niekto pokúša nanútiť spolužitie s nimi ako „prirodzené“, to ozaj neviem.
Ak ma v tomto momente niekto bude chcieť označiť za myzogyna, tak vedzte, že ženy tiež nenávidia mužov, dovolím si povedať, že ešte viac ako my ich.
Aj preto je spolužitie muža a ženy dopredu väčšinou odsúdené k neúspechu, hoci iné typy spolužití sú možno ešte horšie.
Zdá sa vám, že von Amehr je (aspoň v tomto blogu) filozoficky nie nepodobný kalamite, či ako je dnes moderné vravieť tsunami? No áno.
Niekto predsa musí posunúť schoppenhauerovsko-nietzscheovskú tradíciu do vyšších polôh v tomto (ne)kresťansko-kapitalistickom marazme.
Odpusť mi pane Ježišu, že som si tu na chvíľku vypožičaj aj tvoje meno. Je mi jasné, že ty jediný si mal rád aj ženy, aspoň niektoré z nich.

Norbert von Amehr
admin www.prekladatelia.info

P.S.: Vyššie uvedené riadky majú okrem iného čitateľovi pomôcť zorientovať sa vo veci nadchádzajúceho referenda.