Smrť nesmrteľným

5. januára 2015, vonamehr, Nezaradené

Vec.: Podanie občana na ústavný súd prostredníctvom blogu

Ctení sudcovia ústavného súdu,

Najskôr si dovolím stručne vysvetliť nadpis tohto podania, aby nedošlo k nedorozumeniu a dokument nebol považovaný za doteraz neodhalený dodatok k Deklarácii ľudských práv z čias revolúcie v roku 1789. Nie, názov je čiste symbolický, keďže v petite návrhu požadujem len smrť právnických osôb, a teda žiadna krvilačné tendencie z neho nemožno vyvodiť,  aj keby sa o to obhajcovia systému pokúšali (spravidla tí, ktorí z neho nejakým spôsobom ťažia) a nemohli v priestore  pod článkom hrať na pokračovateľov Freuda.
Ide o to, že ak by v spoločnosti existovala skupinka ľudí, ktorí nemajú prakticky žiadnu zodpovednosť za svoje konanie a navyše sú nesmrteľní, potom časom nevyhnutne dôjde k presunu väčšiny kapitálu do tejto vrstvy. Ak sa vám zdá, že sa pohybujeme v ríši »fantasy« a nie reálneho sveta, v ktorom sa dá aplikovať právo, a tak dosahovať väčšiu spravodlivosť, hneď túto premisu premietnem do reality a poviem, že takáto skupinka existuje a ide o majiteľov  spoločností s ručením obmedzeným. Po vynáleze tejto právnickej osoby v Nemecku a jej ďalšieho rozšírenia prakticky do celého sveta sa stalo presne to, o čom píšem vyššie.
Na odstránenie tejto nespravodlivosti si dovoľujem navrhnúť ctenému súdu drobné zmeny právneho poriadku, ktoré by spomenutú historicky preukázeľnú nepravodlivosť odstránili, pričom sa odvolám najskôr na jeden z článkov ústavy:

(1) Každý má právo vlastniť majetok. Vlastnícke právo všetkých vlastníkov má rovnaký zákonný obsah a ochranu.  Majetok nadobudnutý v rozpore s právnym poriadkom ochranu nepožíva. Dedenie sa zaručuje.

V kontexte tohto článku navrhujem právnu úpravu, ktorá zaručí, aby v rámci rodiny nebolo možné za života „prepísať“ na  rodinného príslušníka žiaden majetok, nakoľko – hoci je možné dary za života započítať do dečistva – dedič sa okamihu potenciálneho započítania nemusí v súčasnom celkove vyčerpávajúcom spoločenskom zriadení dožiť. Nech sa takéto nové pravidlo explicitne aplikuje aj na spoločnosť s ručením obmedzeným, nielen na iný druh majetku. Teda žiadne selektívne  zapisovanie do rodinnej s.r.o. Ďalej je potrebné, aby táto právna úprava zabránila možnosti vytvorenia „bianko“ spoločnosti  s ručením obmedzeným, (keďže je známe, že na Slovensku sa spoločnosti s r.o. množia delením) s následným prestupom jedného  spoločníka do takéhoto prázdneho predpripraveného koryta, ktoré sa čochvíľa naplní na základe obchodných kontaktov a finančných prostriedkov rozdelenej firmy.
Toto pravdaže odstráni len nespravodlivosť v rámci úzkeho rodinného kruhu, čo napriek tomu považujem za extrémne dôležité, avšak je potrebné ísť ďalej.
V pripojnom petite návrhu žiadam, aby bola uzákonená aj právna úprava, ktorá by garantovala istý podiel na zisku spoločnosti s r.o. aj všetkým zamestnancom, pokiaľ v takejto spoločnosti pracujú dlhšie ako pol roka. Výška tohto podielu je otázka, ktorú musí vyriešiť panel odborníkov v oblasti ekonomiky a obchodu.
Potom bude môcť po práci zájsť zamestnanec Lex so svojim zamestnávateľum Jus na pivo.

Záverom chcem dodať, že odhalenie faktu implicitnej nespravodlivosti v spoločnosti uvedenej na samom začiatku tohto dokumentu nie je môj intelektuálny počin, ale prináleží istému americkému právnikovi, ktorý dlhší čas pôsobil aj v štátnej správe, mojim „vynálezom“ je len návrh týkajúci sa povinného zamestnaneckého podielu na zisku v spoločnosti. Zdôrazňujem to preto, aby nedošlo k omylu, že tieto radky píšem ako samoúčelný egotrip, ale že mi skutočne ide o dosiahnutie väčšej spravodlivosti.

Ďakujem za zváženie môjho návrhu

Norbert von Amehr
admin prekladatelia.info