Máte v hlave priveľa myšlienok?

29. mája 2015, vonamehr, Nezaradené

Tlačová správa

Spoločnosť Neurofarm uviedla na trh nové psychofarmakum s názvom Stopidean. Ako hovorí sám názov, liek robí v podstate to, čo sa dosahuje cvičením zazen, tzn. odstraňuje z hlavy virvar myšlienok. Jednorazová dávka 100 mg odstráni až 80% myšlienok. Dávku možno bezpečne zvyšovať až do 500 mg, kedy sa z mozgu odstráni až 97% myšlienok. Táto skutočnosť bola experimentálne potvrdená skenom fMRI, kde je vidno značné zoslabenie mozgových aktivít približne pol hodinu po podaní lieku.

Znamená táto farmaceutická novinka koniec zenového hnutia ako takého? Na túto otázku zatiaľ nie je jednoznačná odpoveď. Pacientka, ktorá nechce byť menovaná sa o lieku vyjadrila takto: “Máte to v hlave úplne vykradnuté a vôbec vám to neprekáža!

Ako každý liek, aj Stopidean má vedľajšie účinky. Reziduálne myšlienky majú totiž približne u tretiny testovaných pacientov kompulzívny charakter. Ak teda liečená osoba, u ktorej sa tieto vedľajšie účinky objavia, pociťuje k niečomu mimoriadnu nenávisť, neubráni sa a je bez problémov schopná napr. samovražedného teroristického útoku. V prípade, že sú rezidálne myšlienky sexuálnej povahy, sú liečení jedinci schopní spáchať trestný čin znásilnenia. Takéto prípady boli skutočne zaznamenané. Ak sa však tieto vedľajšie účinky vyskytnú, včasné podanie vysokých dávok anxiolík dokáže prípadnej tragédii spoľahlivo zabrániť. Liečba Stopideanom si teda v danom štádiu vyžaduje prísny lekársky dozor a zatiaľ sa liek ambulantne predpisovať nebude.

Na záver treba spomenúť, že niektoré veľké spoločnosti, medzi ktorými sú giganti ako Google a Microsoft sa vyjadrili, že budú zamestnancov na liek sporadicky testovať a prípadné zistené rezíduum prípravku povedie k okamžitému rozviazaniu pracovného pomeru. Avšak v prípade firiem, ktoré pracujú hlavne s ideami, je takýto krok celkom pochopiteľný. Liek každopádne potláča u človeka schopnosť vytvárať inovácie, avšak toto nikdy ani nebolo cieľom terapie prípravkom Stopidean. Citujeme vedúceho tímu vývoja prípravku, Dr. Andrewa Slowbraina: „Nemáte niekedy pocit, že vynálezov bolo na tomto svete už viac než dosť?

29.5.2015 10:08

Norbert von Amehr

PR Manažér spoločnosti Neurofarm Ltd.

www.prekladatelia.info