Založ si blog

O konšpiráciách

Tak sa mi zdá, že v spoločnosti existujú skupiny ľudí, ktoré sa ostatným neustále vysmievajú, že veria konšpiráciám.

Tieto skupiny sú vlastne konšpiratívne: šíria konšpiráciu o neexistencii konšpirácií.

Každé väčšie hnutie sa však začína tým, že určitá skupinka “spoločne dýcha” (“conspirare”), či už to boli počiatky komunistických revolúcií, náboženských siekt apod.

Ide o to, ktoré hnutie je práve mainstreamové.

Momentálne je to spoločenské zriadenie založené na súkromnom vlastníctve, ktoré taktiež najmä mocou peňazí spôsobuje utrpenie a ešte väčšie nerovnosti medzi ľudmi ako toľko zatracovaný komunizmus. No aj ten mal rôzne podoby; napr. v Juhoslávii to nebolo až také zlé, dal sa kúpiť západný tovar (hoci už vieme, že nie je zdrojom šťastia) a ak sa aj nedalo cestovať, hm, kto už by chcel niekam cestovať z takej krásnej krajiny, ako bola Juhoslávia:?)

Predtým to bolo zasa vydieranie nekonformných osôb štruktúrami na báze štátnej ideológie, za ktorou však boli myšlienky rovnosti, za ktoré by sa postavili aj Kristus, Budha a ďalšie osobnosti a to aj napriek tomu, že ľudia im vtedy neverili.

Vždy však ide o skupinky, ktoré spoločne dýchajú. Toto je fakt. A fakt je aj to, že keď ľuďom niektoré veci zámerne nepovieme, tiež ide o konšpiráciu, alebo ak im povieme pseudodôvod, aký bol nedávno uvedený v známej relácii Pod lampou pre nepozvanie Jána Čarnogurského do relácie. Osobne by som si veľmi rád vypočul jeho stanovisko.

Nechcem tu robiť arbitra medzi ideológiami; čas ukáže, ktorá konšpirácia je tá pravá, no väčšina musí asi ťahať za jeden povraz, aby spoločnosť dlhodobo fungovala bez zádrheľov a aby spoločné dýchanie bolo bez praskotov a piskotov, teda aby sa konšpirácia stala prijateľnou pre väčšinu.

Na záver ešte jednu poznámku: Kedysi som v Cirkvi bratskej počul názor jedného z tamojších starších, že ideálna spoločnosť sa nedá postaviť. Toto je ďalšia konšpirácia a navyše v priamom rozpore s Kristovým učením a čas tu vôbec nehrá rolu, nakoľko Kristus kázal bohatému predať všetko čo má a rozdať chudobným už tu na Zemi, nehovoriac o tom, že podľa niektorých interpretácií má byť Nebo tu na Zemi. Už vidím ako si napr. vo vysoko nekonšpiratívnej skupine Penta toto ktosi vezme k srdcu. V knihe Zjavenie sa píše, že Ježiš v novej ideálnej komunite spasených zabije každého hriešnika dychom svojich úst. Obhajovať teda kapitalizmus na tom základe, že je to menšie zlo ako verzie rovnostárskych zriadení, ktoré sme niektorí zažili nie je nič iné ako ďalšia konšpirácia. V skutočnej demokracii má totiž slovo bezdomovca rovnakú reálnu váhu ako slovo šéfa najväčšej banky a takáto demokracia sa pri danom status quo asi nedá dosiahnuť, však?

To už je oveľa úprimnejšie povedať: “Predchádzajúci režim mi ublížil a beriem každú inú alternatívu.” Na to, aby sa človek dokázal preniesť cez krivdy v mene pravdy, ako napr. p. Čarnogurský, na to je treba mať skutočne charakter a odvahu. Viem, že moderátor vyššie uvedenej relácie odvahu má, viem to z osobnej skúsenosti, ako odvážne si počínal v prítomnosti armádnych dôstojníkov, ktorí slúžili socialistickej vlasti, určite má aj odvahu pozvať politika s iným názorom do relácie, možno mu v tom však bráni nejaká bližšie neurčená konšpirácia.

Norbert von Amehr

admin www.prekladatelia.info

Nechoďte za lekára

12.02.2024

Všetkým mladým ľuďom, ktorí toto budú čítať. Nechoďte študovať za lekára, pokiaľ je vaša motivácia iná ako pomáhať ľuďom so súcitom. Ak sú vaša motivácia peniaze, nechoďte. Ak je vaša motivácia moc, nechoďte. Ak je vaša motivácia status, nechoďte. Ak pôjdte z iného dôvodu ako je veľká túžba ľudí uzdraviť a zároveň rešpektovať ich postoje aj keď by [...]

Krysy na stole

27.01.2024

Toto pre mňa bola najzaujímavejšia správa v roku 2023. Budeme veľmi prekvapení, keď zistíme kto sú tie krysy na stole, povedala pani Peková. Osobne nie som veľmi zvedavý, pokiaľ ide o identitu krýs. Boli by ste vy zvedaví? Mne bude úplne stačiť vedomosť, že krysy sú už na stole. Krysa ako krysa tak prečo by sme mali byť zvedaví? Ale prekvapení môžeme byť. My asi [...]

Žilinka bol vraj hrdý špeciálny prokurátor

13.12.2023

Toto v rozhovore so Kovačičovou povedala bývalá ministerka Kolíková. Pozrel som do slovenskej wikipédie a tam sa píše, že prvý špeciálny prokurátor bol od jej zriadenia v roku 2004 Kováčik a po jeho odsúdení Lipšic. Fakt tomu nerozumiem, ako môže príčetné médium (tak tomu hovorí sudkyňa Záleská) takéto vyhlásenie dať na verejnosť. Ale možno že já sem blbej a [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.