Založ si blog

Budúcnosť má modrú farbu

Možno viete, že Isamu Akasaki, Hiroshi Amano and Shuji Nakamura dostali nobelovu cenu za vynález svetelnej diódy LED emitujúcej modré svetlo. Ak sa vám zdá, že nobelovu cenu dostávajú ľudia za hlúposti, tak sa mýlite. Vyrobiť modrú LED sa dlho nedarilo a toto svetelné spektrum je potrebné na to, aby bolo možné vyrobiť LED s bielym svetlom. Význam bielej LED si okamžite uvedomí každý, kto by chcel čítať pri zelenej alebo červenej lampe.

V tomto kontexte treba upozorniť na to, že v každej domácnosti sa použitím napr. 3W LED žiarovky uvoľňuje významné množstvo energie na iné použitie; v súvislosti s tým, čo sa deje na Ukrajine, ma okamžite napadá jej premena na teplo. Ak by vláda tohto štátu vydala nejakú normu, ktorá by takéto využitie “povinne zabezpečila”, tak by sme potrebovali menej plynu.

Namiesto toho sa však vydala norma iná, ktorá odpojenie bytového domu od spravidla neefektívneho diaľkového kúrenia komplikuje nutnosťou získať súhlas od veľkododávateľa tepla. Kto to v prípade našej republiky je nech si čitateľ zistí sám.

Iste sú už na svete aj izolačné materiály, s ktorými by sa dalo obydlie vykúriť aj niekoľko sto wattovým telesom, no takéto materiály sú samozrejme “drahé”. Prečo sú drahé? Lebo sa nepoužívajú. A prečo sa nepoužívajú? Lebo sú drahé. Ekonomické zákony jednoducho nepustia, aj preto je štúdium ekonomiky obľúbené hlavne u ľudí, ktorí idú väčšinou za peniazmi.

Jasné, ľudia sa držia pod kontrolou spravidla cez ekonomiku a financie, no toto nemôže fungovať donekonečna. Ak je súčasné spoločenské zriadenie “prirodzené”, prečo potom nemenovaná finančná skupina kupuje nemenovaný týždenník a rozdáva ho zadarmo na stredných školách? Nie je to náhodou propaganda? Pôsobia tu ekonomické zákony?

Socializmus sa bál kapitalizmu a dnes je to naopak. Ľudstvo je odsúdené k striedaniu týchto dvoch zriadení, až kým nedostane rozum. Vynálezca takéhoto spoločenského zriadenia dostane nobelovu cenu celkom určite. Ktovie, možno to nakoniec bude ekonóm. Osobne o tom mám ale značné pochybnosti. “Ekonomické” myslenie musí ustúpiť zdravému vedeckému rozumu. Väčšina moderných vynálezov, ktoré zmenili svet vznikla v Bellových laboratóriách. Zaujímavé je, že tieto boli pričlenené k spoločnosti AT&T, ktorá mala celý čas monopol na poskytovanie telekomunikačných služieb a laboratóriá vyplýtvali veľké množstvo prostriedkov aj na projekty, ktoré sa v praxi nikdy neujali. Dovolím si tvrdiť, že žiaden z inžinierov a vedcov z Bellových laboratórií nerobili svoju prácu len za peniaze. Kto neverí, nech si prečíta knižku “The Idea Factory”. Za všetkým totiž nie sú zelené papieriky. Skôr si myslím, že budúcnosť má modrú farbu, ak nejaká má byť.

Norbert von Amehr

admin www.prekladatelia.info

Bláznovstvo je tvoj kapitál

05.04.2024

Ty si kapitalistický blázon. Bláznovstvo je tvoj kapitál. Vravím ti to preto, lebo ťa mám rád. Tí, ktorých meno sa nevyslovuje sa s tebou o kapitál nikdy nepodelia. Zato sa s tebou podelia o bláznovstvá. Natlačia ti ich do hlavy vrchovato. Hlavne, aby si nešiel voliť mierového kandidáta. Pretože kapitalizmus je pokrok, ale žiaľ aj vojny. Skúste to vysvetliť obetiam a [...]

Magálová: Nikto nechce vojnu.

03.04.2024

Skutočne? Tak si pozrite americký film Vice, ktorý je o Dickovi Cheyneim, autorovi zytočnej invázie do Iraku. Tohto človeka niekto volil, však? Potom aj títo ľudia v podstate chceli vojnu. Najviac vojen za posledných pár desaťročí rozpútali Spojené štáty, a preto sú za tieto vojny zodpovední aj ľudia, ktorí ich politiku podporujú. Preto je zodpovedný aj kandidát, ktorého [...]

Nechoďte za lekára

12.02.2024

Všetkým mladým ľuďom, ktorí toto budú čítať. Nechoďte študovať za lekára, pokiaľ je vaša motivácia iná ako pomáhať ľuďom so súcitom. Ak sú vaša motivácia peniaze, nechoďte. Ak je vaša motivácia moc, nechoďte. Ak je vaša motivácia status, nechoďte. Ak pôjdte z iného dôvodu ako je veľká túžba ľudí uzdraviť a zároveň rešpektovať ich postoje aj keď by [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.