Založ si blog

Superobčan

Keď bol môj starší syn malý, opýtal som sa ho raz, čo je to supernova.
A on mi s typicky detskou vynaliezavosťou poskytol túto pôvabnú odpoveď: To je také super a je to nové.
Superobčan je niečo podobné.
Je to pravdaže odvodené od otrepaných termínov ako je superman, alebo supermanažér.
O tých druhých som sa dočítal v knižke Thomasa Picketyho. Supermanažér je človek, ktorý v podstate sám rozhoduje o výške svojej odmeny za prácu. Takže mu nič nebráni, ako píše vyššie uvedený francúzsky ekonóm, určiť si odmenu priam astronomickú a tým živiť tzv. americký sen, ktorý vyvrátil v rovnomennom románe Norman Mailer. Doslova vyvrátil. (Ak si ho prečítate, dáte mi zapravdu, hoci som ho čítal, keď som mal 15 a teraz mám 50.)
Analogicky, superobčan je človek, ktorý nečíta len Sme, ale aj Pravdu, Zem a Vek, či dokonca Hlas Ruska alebo blogy.
Superobčan po hlasovaní v neplatnom referende, ktorého sa zúčastnila pätina ľudí v krajine, napíše mail  poslancovi strany, ktorú volil, či by nebolo vhodné zrušiť kvórum pre referendum, napriek tomu, že sa to nedočítal v Sme, ani v Pravde, ale práve v Zemi a Veku.
(Na tomto mieste si predstavte, že tento blog číta v rozhlase Boris Filan. To by mohlo podstatne navýšiť jeho vážnosť.)
Vráťme sa však superobčanovi a k tomu, čo ešte môže.
Superobčan pri rozhovore s pracovníčkou tzv. oddelenia „ľudských zdrojov“ môže požiadať, aby zavolala skutočného odborníka z firmy,  ak má pocit, že pracovný pohovor sa z dôvodu jej nekompetentnosti dostáva zjavne na scestie.
Superobčan by mohol otvorene pred viacerými pracovníkmi kritizovať nadriadeného, ak sa dommnieva, že jeho rozhodnutia sú hlúpe,  idú proti firme, čo dokonca jej klientom.
Alebo povedať úradníčke, že zákon, podľa ktorého postupuje, nemá hlavu a pätu a žiada, aby mu písomne potvrdila,  že vec postúpi svojmu nadriadenému, aby sa status quo prípadne zmenil.
Superobčan by mohol susedovi, ktorý síce vlastní Jaguár, no už tri krát neodpovedal na pozdrav, povedať, že to nie je slušné.

Superobčan pouvažuje, komu to prospeje, ak si ako správny iDiot kúpi iPhone a vycapí svoj face na Facebooku.
Však sme všetci ľudia a dokonca aj vyslovení elitári vravia, že napr. v takom Rakúsku sú všetci dokonale zvyknutí na to, že niekto je bohatý a nikoho tam neposudzujú podľa veľkosti majetku, ale len podľa charakteru, vzdelania a schopností.
Sami pouvažujte, aké iné super veci by mohol taký superobčan ešte vykonať. Ak na ceste životom urobí len jednu desatinu z týchto supervecí, nebude viac potrebné predsúvať príponu super manažérom, lekárom, právnikom a dokonca ani obyčajným občanom.
Potom z nás budú celkom normálni ľudia z mäsa a kostí. Takí, ako sú napr. Putin, Obama alebo suseda Blažková.
Ak sa z nás nestanú superobčania, môže sa to všetko skončiť tak, ako za predchádzajúceho režimu.
A to teda vôbec nebude super.

Norbert von Amehr

Bláznovstvo je tvoj kapitál

05.04.2024

Ty si kapitalistický blázon. Bláznovstvo je tvoj kapitál. Vravím ti to preto, lebo ťa mám rád. Tí, ktorých meno sa nevyslovuje sa s tebou o kapitál nikdy nepodelia. Zato sa s tebou podelia o bláznovstvá. Natlačia ti ich do hlavy vrchovato. Hlavne, aby si nešiel voliť mierového kandidáta. Pretože kapitalizmus je pokrok, ale žiaľ aj vojny. Skúste to vysvetliť obetiam a [...]

Magálová: Nikto nechce vojnu.

03.04.2024

Skutočne? Tak si pozrite americký film Vice, ktorý je o Dickovi Cheyneim, autorovi zytočnej invázie do Iraku. Tohto človeka niekto volil, však? Potom aj títo ľudia v podstate chceli vojnu. Najviac vojen za posledných pár desaťročí rozpútali Spojené štáty, a preto sú za tieto vojny zodpovední aj ľudia, ktorí ich politiku podporujú. Preto je zodpovedný aj kandidát, ktorého [...]

Nechoďte za lekára

12.02.2024

Všetkým mladým ľuďom, ktorí toto budú čítať. Nechoďte študovať za lekára, pokiaľ je vaša motivácia iná ako pomáhať ľuďom so súcitom. Ak sú vaša motivácia peniaze, nechoďte. Ak je vaša motivácia moc, nechoďte. Ak je vaša motivácia status, nechoďte. Ak pôjdte z iného dôvodu ako je veľká túžba ľudí uzdraviť a zároveň rešpektovať ich postoje aj keď by [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.