Založ si blog

Herbert Marcuse o rozvinutej industriálnej spoločnosti

Fragmenty sebestačného sveta dnešnej positivistickej filozofie.

 

Či už je umenie rizualizované, alebo nie, obsahuje v sebe racionalitu negácie. V rámci jeho progresívnych polôh ide o Veľké Odmietnutie – protest proti status quo. Módy v akých sa človek a veci z donútenia objavujú, v akých spievajú a znejú a rozprávajú, sú módy vyvracania, zrušovania a opätovného vytvárania faktickej existencie. Avšak tieto módy negácie vzdávajú hold antagonistickej spoločnosti, s ktorou sú spojené. Svet umenia vytváraný spoločnosťou, oddelený od pracovnej sféry, kde spoločnosť obnovuje seba a svoju mizériu, ostáva pri všetkej svojej pravdivosti privilégiom a ilúziou.

…..

Avšak toto radikálne akceptovanie emirického narušuje „empirické, pretože v ňom prehovoril zmrzačený, „abstraktný“ jednotlivec, ktorý prežíva (a vyjadruje) len to, čo sa mu dáva (dáva v doslovnom význame), ktorý disponuje len faktami a nie faktormi, ktorého správanie sa je jednorozmerné a manipulované. Prostredníctvom faktickej represie je svet zo skúsenosti výsledkom reštriktívnej skúsenosti a pozitivistická očista mysle túto myseľ zosúľaďuje s reštriktívnou skúsenosťou.

….

Terapeutický charakter filozofickej analýzy sa intenzívne zdôrazňuje – vyliečiť z ilúzií, klamov, obskurností, neriešiteľných hádaniek, nezodpovedateľných otázok, zbaviť duchov a strašidiel. Kto je tu pacient ? Zjavne je to určitý druh intelektuála, ktorého myseľ a jazyk nezodpovedajú podmienkam bežnej rozpravy. Takáto filozofia skutočne obsahuje riadnu porciu pychoanalýzy – analýzy bez Freudovho fundamentálneho pochopenia, že pacientove problémy majú korene vo všeobecnej nemoci, ktorú nemožno liečiť analytickou terapiou. Alebo, v istom zmysle a v súlade s Freudom, je pacientova nemoc protestnou reakciou proti chorému svetu v ktorom žije. Avšak lekár nesmie „morálny“ problém brať do úvahy. Musí pacientovi vrátiť zdravie, zabezpečiť, aby bol schopný vo svete normálne fungovať.

Filozof nie je lekár; jeho úlohou nie je liečiť osoby, ale pochopiť svet, v ktorom žijú – pochopiť ho v tom zmysle, čo urobil človeku a čo človeku urobiť môže. Pretože filozofia je (historicky a jej história stále platí) opakom toho, čo z nej urobil Wittgenstein, keď vyhlásil, že je zrieknutím sa všetkej teórie, ako podnik, ktorý „necháva všetko tak, ako je.“ A filozofia nepozná žiaden zbytočnejší „objav“, ako je ten, ktorý dáva filozofii pokoj, aby už nebola mučená otázkami, ktoré ju samotnú spochybňujú.

A neexistuje žiadne nefilozofickejšie motto, ako je vyhlásenie biskupa Butlera, ktoré zdobí Principia Ethica od G.E.Moora: „Všetko je to, čo je a nie niečo iné“ – pokiaľ slovko „je“ nechápeme ako odvolávajúce sa na kvalitatívny rozdiel medzi tým, čím veci skutočne sú a čím sú „donútené“ byť.

 

preklad Norbert von Amehr

www.prekladatelia.info

Nechoďte za lekára

12.02.2024

Všetkým mladým ľuďom, ktorí toto budú čítať. Nechoďte študovať za lekára, pokiaľ je vaša motivácia iná ako pomáhať ľuďom so súcitom. Ak sú vaša motivácia peniaze, nechoďte. Ak je vaša motivácia moc, nechoďte. Ak je vaša motivácia status, nechoďte. Ak pôjdte z iného dôvodu ako je veľká túžba ľudí uzdraviť a zároveň rešpektovať ich postoje aj keď by [...]

Krysy na stole

27.01.2024

Toto pre mňa bola najzaujímavejšia správa v roku 2023. Budeme veľmi prekvapení, keď zistíme kto sú tie krysy na stole, povedala pani Peková. Osobne nie som veľmi zvedavý, pokiaľ ide o identitu krýs. Boli by ste vy zvedaví? Mne bude úplne stačiť vedomosť, že krysy sú už na stole. Krysa ako krysa tak prečo by sme mali byť zvedaví? Ale prekvapení môžeme byť. My asi [...]

Žilinka bol vraj hrdý špeciálny prokurátor

13.12.2023

Toto v rozhovore so Kovačičovou povedala bývalá ministerka Kolíková. Pozrel som do slovenskej wikipédie a tam sa píše, že prvý špeciálny prokurátor bol od jej zriadenia v roku 2004 Kováčik a po jeho odsúdení Lipšic. Fakt tomu nerozumiem, ako môže príčetné médium (tak tomu hovorí sudkyňa Záleská) takéto vyhlásenie dať na verejnosť. Ale možno že já sem blbej a [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.