Založ si blog

Smrť nesmrteľným

Vec.: Podanie občana na ústavný súd prostredníctvom blogu

Ctení sudcovia ústavného súdu,

Najskôr si dovolím stručne vysvetliť nadpis tohto podania, aby nedošlo k nedorozumeniu a dokument nebol považovaný za doteraz neodhalený dodatok k Deklarácii ľudských práv z čias revolúcie v roku 1789. Nie, názov je čiste symbolický, keďže v petite návrhu požadujem len smrť právnických osôb, a teda žiadna krvilačné tendencie z neho nemožno vyvodiť,  aj keby sa o to obhajcovia systému pokúšali (spravidla tí, ktorí z neho nejakým spôsobom ťažia) a nemohli v priestore  pod článkom hrať na pokračovateľov Freuda.
Ide o to, že ak by v spoločnosti existovala skupinka ľudí, ktorí nemajú prakticky žiadnu zodpovednosť za svoje konanie a navyše sú nesmrteľní, potom časom nevyhnutne dôjde k presunu väčšiny kapitálu do tejto vrstvy. Ak sa vám zdá, že sa pohybujeme v ríši »fantasy« a nie reálneho sveta, v ktorom sa dá aplikovať právo, a tak dosahovať väčšiu spravodlivosť, hneď túto premisu premietnem do reality a poviem, že takáto skupinka existuje a ide o majiteľov  spoločností s ručením obmedzeným. Po vynáleze tejto právnickej osoby v Nemecku a jej ďalšieho rozšírenia prakticky do celého sveta sa stalo presne to, o čom píšem vyššie.
Na odstránenie tejto nespravodlivosti si dovoľujem navrhnúť ctenému súdu drobné zmeny právneho poriadku, ktoré by spomenutú historicky preukázeľnú nepravodlivosť odstránili, pričom sa odvolám najskôr na jeden z článkov ústavy:

(1) Každý má právo vlastniť majetok. Vlastnícke právo všetkých vlastníkov má rovnaký zákonný obsah a ochranu.  Majetok nadobudnutý v rozpore s právnym poriadkom ochranu nepožíva. Dedenie sa zaručuje.

V kontexte tohto článku navrhujem právnu úpravu, ktorá zaručí, aby v rámci rodiny nebolo možné za života „prepísať“ na  rodinného príslušníka žiaden majetok, nakoľko – hoci je možné dary za života započítať do dečistva – dedič sa okamihu potenciálneho započítania nemusí v súčasnom celkove vyčerpávajúcom spoločenskom zriadení dožiť. Nech sa takéto nové pravidlo explicitne aplikuje aj na spoločnosť s ručením obmedzeným, nielen na iný druh majetku. Teda žiadne selektívne  zapisovanie do rodinnej s.r.o. Ďalej je potrebné, aby táto právna úprava zabránila možnosti vytvorenia „bianko“ spoločnosti  s ručením obmedzeným, (keďže je známe, že na Slovensku sa spoločnosti s r.o. množia delením) s následným prestupom jedného  spoločníka do takéhoto prázdneho predpripraveného koryta, ktoré sa čochvíľa naplní na základe obchodných kontaktov a finančných prostriedkov rozdelenej firmy.
Toto pravdaže odstráni len nespravodlivosť v rámci úzkeho rodinného kruhu, čo napriek tomu považujem za extrémne dôležité, avšak je potrebné ísť ďalej.
V pripojnom petite návrhu žiadam, aby bola uzákonená aj právna úprava, ktorá by garantovala istý podiel na zisku spoločnosti s r.o. aj všetkým zamestnancom, pokiaľ v takejto spoločnosti pracujú dlhšie ako pol roka. Výška tohto podielu je otázka, ktorú musí vyriešiť panel odborníkov v oblasti ekonomiky a obchodu.
Potom bude môcť po práci zájsť zamestnanec Lex so svojim zamestnávateľum Jus na pivo.

Záverom chcem dodať, že odhalenie faktu implicitnej nespravodlivosti v spoločnosti uvedenej na samom začiatku tohto dokumentu nie je môj intelektuálny počin, ale prináleží istému americkému právnikovi, ktorý dlhší čas pôsobil aj v štátnej správe, mojim „vynálezom“ je len návrh týkajúci sa povinného zamestnaneckého podielu na zisku v spoločnosti. Zdôrazňujem to preto, aby nedošlo k omylu, že tieto radky píšem ako samoúčelný egotrip, ale že mi skutočne ide o dosiahnutie väčšej spravodlivosti.

Ďakujem za zváženie môjho návrhu

Norbert von Amehr
admin prekladatelia.info

Nechoďte za lekára

12.02.2024

Všetkým mladým ľuďom, ktorí toto budú čítať. Nechoďte študovať za lekára, pokiaľ je vaša motivácia iná ako pomáhať ľuďom so súcitom. Ak sú vaša motivácia peniaze, nechoďte. Ak je vaša motivácia moc, nechoďte. Ak je vaša motivácia status, nechoďte. Ak pôjdte z iného dôvodu ako je veľká túžba ľudí uzdraviť a zároveň rešpektovať ich postoje aj keď by [...]

Krysy na stole

27.01.2024

Toto pre mňa bola najzaujímavejšia správa v roku 2023. Budeme veľmi prekvapení, keď zistíme kto sú tie krysy na stole, povedala pani Peková. Osobne nie som veľmi zvedavý, pokiaľ ide o identitu krýs. Boli by ste vy zvedaví? Mne bude úplne stačiť vedomosť, že krysy sú už na stole. Krysa ako krysa tak prečo by sme mali byť zvedaví? Ale prekvapení môžeme byť. My asi [...]

Žilinka bol vraj hrdý špeciálny prokurátor

13.12.2023

Toto v rozhovore so Kovačičovou povedala bývalá ministerka Kolíková. Pozrel som do slovenskej wikipédie a tam sa píše, že prvý špeciálny prokurátor bol od jej zriadenia v roku 2004 Kováčik a po jeho odsúdení Lipšic. Fakt tomu nerozumiem, ako môže príčetné médium (tak tomu hovorí sudkyňa Záleská) takéto vyhlásenie dať na verejnosť. Ale možno že já sem blbej a [...]

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.