Založ si blog

Malá etymológia rozviedok

Iste ste sa už stretli s výrazmi ako eštébák a kágébák. Ten druhý výraz sa často používa napríklad na rozvitie priezviska Putin. Ten prvý sa často používa v spojitosti s úspešnými podnikateľmi na Slovensku a dá sa predpokladať, že to analogicky platí aj v iných krajinách Vyšegrádskej štvorky. Nie tak v prípade Fantastickej štvorky, či  Klabzubovej jedenástky. Pochopiteľne.
Prečo sú tie dva výrazy uvedené na začiatku tohto blogu také frekventované? Prečo nepočujeme okolo seba často výrazy ako je síajeják alebo emajfajvák?
Domnievam sa, že človek nemusí byť Steven Pinker, aby prišiel na to, prečo je to tak.
Niekto to tak chce. Niekto tie výrazy zámerne vypúšťa do povetria a zamoruje nimi selektívne mediálne ovzdušie. Čítali ste niekedy o prezidentovi Bushovi seniorovi, že bol síajeják? Ja teda nie. A on bol! Dokonca riadil všetkých síajejákov v krajine! To znamená, že nebol obyčajný síajeják, ale obersíajeják, alebo ak chcete uebersíajeják, podľa toho, ktorá z príslušných nemeckých predpôn sa vám páči viac.
Väčšina z nás zhliadla veľa filmov, kde boli zlí kágébáci, väčšinou z produkcie Hollywoodu, čo je logické,  neviem si predstaviť film s dobrými kágébáki z proveniencie tamtiež. Dokonca si myslím, že je to zámer, podobne ako za čias Sovietskeho zväzu boli všetci červenoarmejci charakterní hrdinovia, čo by mnoho babiek na dedine ešte i dnes dokázalo spochybniť. Podobne to bude aj s charakterom síajejákov, emajfajvákov, či dokonca mosaďákov.  (Toto by som mal hádam písať pošepky, ale ako to urobiť, hm?)
Mám dojem, že tu máme do činenia s progandistickou etymológiou: výrazivo je šírené zámerne v súlade s potrebami  šíriacich.
Ale sme tu ešte my, pospolitý ľud. Začnime prosím síajejákov a emajfajvákov nazývať pravým menom. Ak to aj nenapomôže  prepotrebnej tokiponizácii spoločnosti (www.prekladatelia.info/tokipona), dosiahne sa tým väčšia rovnováha vo svete.

Norbert von Amehr

Bláznovstvo je tvoj kapitál

05.04.2024

Ty si kapitalistický blázon. Bláznovstvo je tvoj kapitál. Vravím ti to preto, lebo ťa mám rád. Tí, ktorých meno sa nevyslovuje sa s tebou o kapitál nikdy nepodelia. Zato sa s tebou podelia o bláznovstvá. Natlačia ti ich do hlavy vrchovato. Hlavne, aby si nešiel voliť mierového kandidáta. Pretože kapitalizmus je pokrok, ale žiaľ aj vojny. Skúste to vysvetliť obetiam a [...]

Magálová: Nikto nechce vojnu.

03.04.2024

Skutočne? Tak si pozrite americký film Vice, ktorý je o Dickovi Cheyneim, autorovi zytočnej invázie do Iraku. Tohto človeka niekto volil, však? Potom aj títo ľudia v podstate chceli vojnu. Najviac vojen za posledných pár desaťročí rozpútali Spojené štáty, a preto sú za tieto vojny zodpovední aj ľudia, ktorí ich politiku podporujú. Preto je zodpovedný aj kandidát, ktorého [...]

Nechoďte za lekára

12.02.2024

Všetkým mladým ľuďom, ktorí toto budú čítať. Nechoďte študovať za lekára, pokiaľ je vaša motivácia iná ako pomáhať ľuďom so súcitom. Ak sú vaša motivácia peniaze, nechoďte. Ak je vaša motivácia moc, nechoďte. Ak je vaša motivácia status, nechoďte. Ak pôjdte z iného dôvodu ako je veľká túžba ľudí uzdraviť a zároveň rešpektovať ich postoje aj keď by [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.